Brzy v kinech: Hacksaw Ridge-Zrození hrdiny

Hacksaw Ridge - Zrození Hrdiny

Desátník Desmond Doss se stal pravděpodobně jediným vojákem americké armády, který obdržel Medaili cti, udělovanou jako nejvyšší vyznamenání za vojenskou chrabrost, aniž by kdy vystřelil z pušky. Do všech zuřivých bitevv Pacifiku vstupoval vždy zcela neozbrojen, nenosil dokonce ani nůž. Krátce po útoku na Pearl Harbor, se tehdy třiadvacetiletý Desmond Doss přihlásil, jako mnoho jiných, do služby vlasti. Mělo to však háček. Jako člen Církve adventistů sedmého dne odmítal kohokoliv zabít nebo nosit zbraň. Požádal tedy o nebojové zařazení, což si odvodní komise vyložila jako odpírání vojenské služby. Doss však představoval hodně netradičního „odpírače“,protože i když z principu nechtěl zabíjet, byl ochoten bez řečí nosit uniformu a jít do bitvy. Nakonec se stal zdravotníkem u 307. pěšího pluku77. pěší divize.

Odstřelovači obecně představovali pro americké mediky velké nebezpečí. Sám Doss k tomu řekl:„Japonci se snažili dostat hlavně zdravotníky. Počítali totiž s tím, že když zabijí medika, podlomí tím morálku ostatních mužů v jednotce, protože od té chvíle se o ně v případě zranění neměl kdo postarat. Všichni zdravotníci chodili ozbrojeni, tedy až na mne...“ V březnu 1945 následovala krvavá bitva o Okinawu..

„Byl zdravotníkem I. roty, která měla dobýt asi 120 metrů vysoký útes. Když se vojáci dostali s pomocí lan navrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby, která zranila na 75 mužů a zbytek donutila se stáhnout. Vojín Doss se odmítl ukrýt, zůstal v ostřelovaném prostoru a snášel jednoho zraněného po druhém k okraji útesu. Odtud zraněné ručně spouštěl na lanech do bezpečí.“ Tuto smrtelně nebezpečnou činnost Doss prováděl nepřetržitě 12 hodin pod neustávajícím japonským ostřelováním a každého ze 75 zachráněných vojáků musel sám na laně spustit o 12 metrů níž.

Když mu americký prezident Harry Truman12. října předával Medaili cti, prohlásil: „Jsem na vás hrdý, toto ocenění si skutečně zasloužíte. Myslím, že je to větší čest než být prezidentem.“ (z časopisu II. světová)

 

v Třineckém kině od 21.listopadu odkaz zde KinoKosmos

 

    TOPlist