Půst

Na tohle téma možná udělám víc článku, ale prvně začnu svými pocity a dojmy z mého prvního půstu. Bylo to asi v říjnu 2016 kdy mi Pán dal na srdce abych se postil. Prožíval jsem v té době různá nechutenství, nic se mi nechtělo, nic mě nebavilo a dokonce ani tady na webu jsem nechtěl trávit čas a pořád jsem byl unavený. A hlavně jsem se z toho kruhu nechutenství nijak nemohl dostat, protože se mi ani nechtělo. Naštěstí pro mne mi zase Ježíš podal pomocnou ruku v půstu. Já jsem se nikdy předtím nepostil, ale mám v práci jednoho brášku, kterého jsem oslovil s otázkou jak se to dělá a některé střípky jsem znal z Bible. Pro začátek úplně stačí vynechat pevnou stravu třeba oběd a večeři, ale hlavně dodržovat pitný režim. Tak jsem začal já, protože jediné co se mi ten den chtělo byl půst, ale to už jsem měl po snídani. Jak se správně postit o tom napíšu třeba příště, dnes se chci podělit o to co se po půstu v mém životě dále dělo. Krátce po půstu jsem viděl, že se mi doslova obnovil vztah k Bohu. Když jsem se totiž postil nevěděl jsem jestli to dělám dobře a jak to mám dělat aby se to Bohu líbilo, tak jsem se dost často v tom půstu hovořil s Bohem. Vyptával jsem se ho, prosil ho ať mi ukáže cestu a ať mi dá sílu a vůli vydržet tu bolest hlavy. (to se stává při prvních půstech hlavně těm, kteří pijí dost kávy a mají v těle dost toxinů ze špatné stravy a prostředí=můj případ) Hlad jsem nepocítil vůbec. Další super věcí na půstu je to, že máte cca volné 1,5 hodiny denně protože si nemusíte chystat 3 jídla a ani je jíst:) Já měl v práci místo pauzy na oběd, pauzu s Božím slovem. Po práci jsem jel ještě nakoupit domů rodině něco k jídlu do obchoďáku a celou dobu jsem se v pohodě držel, všechno se vám rozvoní když procházíte regály, ale dostala mě paní u uzenin, když mi nabídla kuřecí špekáčky na ochutnávku:) To, že držím vlastně půst mi došlo když jsem polkl malý kousek(začátečnická chyba). Doma jsem dál pokračoval v půstu jako by se nic nestalo půst je totiž hlavně o hledání Boha, Boha který je na vaší straně, Boha který vás miluje a Bůh se odměňuje těm, kteří ho usilovně hledají. Půst je pro Boha, nemá to být ukázka vaší víry nebo pýchy. 

Matouš 6,18 Když se postíš, raději si pomaž hlavu olejem a umyj si tvář,aby tvůj půst nebyl zjevný lidem, ale tvému Otci, který je vskrytu. A tvůj Otec, který vidí vskrytu, tě odmění."

Já to nechtěl nikomu moc dávat vědět jen svojí ženě a pak nejbližší rodině, aby mi nechystali oběd. Já ten půst zkoušel už třikrát a pokaždé měl v práci někdo narozeniny nebo jmeniny, tak jsem si zákusky a dobroty nosil domů. A pak přijde moment kdy se rozhodnete půst ukončit nejlíp asi s pokořením a pokáním v modlitbě s vyznáním špatných činů a myšlenek, které máme na srdci. S prosbou o jejich odpuštění, s prosbou o další vedení v každodenním životě. A co mi můj první půst dal? Našel jsem toho, kterého jsem hledal, našel jsem Boha, rád s ním rozmlouvám, rád se s ním radím a Boží slovo jsem si také velmi oblíbil. Nechutenství zmizelo, začal jsem znovu trávit čas tady na webu a v práci jsme krátce po tom založili modlitební skupinku, kde se ještě před ranní směnou modlíme. Čím dál tím víc času jsem chtěl trávit s Bohem. Chtěl bych tímto článkem povzbudit všechny, kteří to ještě nezkusili pro mne je to nedocenitelná zkušenost a člověk si uvědomí jaké má požehnaní od Boha a, že netrpí hladem a že má všeho dostatek. Já místo nechuti pocítil konečně vděčnost, radost a Boží pokoj.

    TOPlist